Tynset og Alvdal – midt i væla

Alvdal

Få har fått nordmenn til å le så mye som Kjell Aukrust, med sitt fantastiske persongalleri, humor og kreative tegninger og penn. I år feires 100-årsdagen et helt år til ende, og er det én gang du bør legge turen innom Aukrustbygda Alvdal så er det nettopp i år. Ta del i feiringen av en av Norges største humorister, og legg turen innom majestetiske Tronfjell – med Norges nest høyeste bilvei, og utsikt over store deler av sør-Norge fra 1666 meter over havet.

Gå så langt du vil på lettgåtte stier i mektige Vestfjellet, gjennom seterdaler og grender. Få opp adrenalinet på sykkelstier som passer både for den tøffeste og den som vil ha en kosetur, og sørg for et skikkelig magasug i Jutulhogget  – Nord-Europas største canyon. Veien går sjuogtredve mil nordover, litt øst, og oppover – til hjertet av Nord-Østerdalen.

Tynset

Tynset er mer enn bare en stor spark, spekeskinker og troll. Fra Glommas bredd strekker et utall tur- og sykkelstier seg gjennom eldgamle, vakre seterdaler og naturreservater, til moselette fjell. Et utall fiskevann venter, med røye og ørret, uten at det krever en dagsmarsj og tung sekk. Her er turer for deg som ikke søker det ekstreme, men som liker å være alene i fjellet, uten lange køer, bratte heng og brå stup. Som kanskje bare søker en lett sykkeltur med barna, fiskevak ved et stille tjern og fuglekvitter mellom furuleggene. Med sus av historie i soltørre tømmervegger, og med biter av norsk historie som krydder. Det var her de levde deler av sine liv, både Bjørnstjerne Bjørnson og Arne Garborg, det er her krimhistoriene til Gert Nygårdshaug har sine røtter, og hvor musikklivet spenner fra opera til metall. Det er ikke sikkert det er så dumt å ta den avstikkeren fra riksvei 3. Kanskje finner du noen eventyr du enda ikke har hørt.

Tynsetingen

Alvdal midt i væla